Community Center

-Soylu Community Center is located in Gazikent with an area of approximately 3000 squared meters , stands on a relatively even land , facing the North and East directions , an allowed parking area for 5 cars and the building is surrounded with small landscaping area.
-The external design of the center is derived by the compatibility with the other buildings of Gazikent with a small different to attract people and pull their attention because I think that the style of the building should not necessarily be the same as those around it but it should blend well with its surroundings, which include nearby structures and the landscaping.
-The East elevation which faces the main street has a distinct geometry concept that gives the building its own characteristic and also plays a role spreading the sun light into the rooms of the building, and the vertical concept also appears by the windows of the building which are all designed in a vertical manner.
-The basement floor has a big Fitness unit and Aerobic room supplied with showers and changing rooms, storage unit and heating room supports all the building
-The ground floor is accessed from the north side by a three steps entrance door and a special ramp for Disabled
It contains a small multipurpose salon that has its own door to the East side of the building and a small kitchen to satisfy the needs of the salon visitors, a drawing studio to improve the art skills of the center’s members, there is also a library that is divided into two parts “Books’ shelves – Reading room” and it’s is isolated from the other functions with a glass door so that the readers would have a proper reading atmosphere, finally a dancing salon is located on the East side of the building and has its own changing rooms for both boys and girls.
-The first floor is kind of separated into two parts, Big multipurpose salon with nearly 250 square meters area which has its own small kitchen and a big terrace, and the other part contains class rooms, computer laboratory supplied with internet access, and a small kindergarten for children care during the day that has its own small terrace that has a triangular shape, a glass door is also used to separate the two parts to avoid noises.
-a garden has been set up on the roof of the building, to give it another characteristic and also an entertaining and recreational place.
-The three parts of the buildings are connected together with a stair case and an elevator, they’re both located in the center of the building with an open gallery through all the building to get the sun light into the stairs and also a good view on the gallery’s trees from the elevator.
-The big salon is roofed with a steel construction system and elongated longitudinal I-Beams are used to support the roof which has a roof garden lays on it.

youtube downloader

Community Center Architecture Project concept design site plan

 

Community Center Architecture Project concept design Section BB

 

Community Center Architecture Project concept design Roof Garden

 

Community Center Architecture Project concept design North Elevation

 

Community Center Architecture Project concept design Model 8

 

Community Center Architecture Project concept design Model 3

 

Community Center Architecture Project concept design Ground floor

 

Community Center Architecture Project concept design First Floor

 

Community Center Architecture Project concept design East Elevation