DTX2 – Alban Wagener

Fill in the gaps – densification in the existing village structure in response to the continuous sprawl of rural areas was the task for the present design of several courtyard houses in northern Burgenland Oslip. Next, continuation of the existing structure, the intensive study of the relationship between interior and exterior space and its different formulation of quality were the main topics here.
Urban planning is oriented to the design, based on the once started by Roland Rainer master plan for Oslip, the traditional elongated strip development. The existing basic limits are updated, picked up the alignment of the existing buildings in the courtyard walls bounding. The occasional double row of urban development gaps creates a new access road parallel to the central axis of the village green and therefore a clearly defined access to each unit.
The new units are based on the basis of different and non-linear limits on each side of the plot.
The remaining rooms are oriented with spacious floor to ceiling glazing to the differently defined exterior spaces, which constitute the starting point for the entire plan development. In the east, facing the dining area is one of the quieter courtyards that captures the morning sun and extends further south along the facade. This area, as an extension of the dining area is sheltered by a pergola, to protect against the incident midday sun. After which he finds himself, as a continuation of the external spatial children area, the busiest of the four courtyards, a pool and a tree invites to stay and play. The third court is located west almost entirely covered by a fish-pond, a quiet space completion of the linearly arranged individual rooms. The corresponding interior can be flexibly used to work, as a library or another bedroom.
All the courts are connected to each other; act as a separation between the outer walls of spaces that continue to be the room separating elements in the interior.
To ensure orientation in all directions and a natural lighting of the serving side rooms, the ceiling is on the outside walls and forms circulating skylights. The ceiling, which creates the upper end of the living and sleeping rooms, is also in an other height from those covering the areas of plumbing. Thus a further spatial differentiation through the different design of the room height.

039_DTX2_Interior_Space 039_DTX2_InnerCourt_B